PROFESSIONS PRESENTATIONER

Kollegiala samtal och lärande för en nordisk översikt
Vilket innebär att du tillsammans med nordiska ledare och kollegor inom ramen av din/er kompetensutveckling i samverkan med din/er huvudman ges möjlighet att delta och medverka. För att presentera samt gemensamt samtala och reflektera i din yrkesroll om professionella erfarenheter. I ett pågående nordiskt kvalitetsarbete som bedrivs i din och i din ledarkollegas barnehage, daghems, dagtilbud, förskole, och leikskolinn verksamhet i Danmark, Finland, Norge, Sverige och på Island. För att gemensamt synliggöra och kommunicera nordiska jämförelser, utifrån likheter och uniciteter i utbildning inom den nordiska förskole/barnehage sektorn.

Välkommen att delta digitalt 26 september 2024

Vi  kommer att få möta att få möta Mildrid Åman, som är yrkesverksam pedagogisk ledare vid Guldvinge daghem i Nykarleby stad i Finland. Hon kommer i sin professionspresentation att tala om hur hon som ledare arbetar för att stärka och stötta personalen i deras arbete, hur de med Planen för småbarnspedagogik i ryggen kan bemöta kritik och oliktänkande och inte minst vikten av att våga möta sig själv, sina egna fördomar och omedvetna tankemönster. Ett arbete som kräver både mod och tillit. 

”Under min studietid i början av 2000-talet deltog jag i en föreläsning kring genus och hur vi genom ofta omedvetna handlingar och ord bemöter pojkar och flickor olika. Det här blev början på mitt intresse för jämlikhet och likabehandling. Jag har de senaste åren utbildat mig till Jämlikhetsambassadör med fokus på genus och sexualitet och deltagit i det 1.5-årigt projektet Unik och värdefull, där vi på min dåvarande arbetsplats valde att fokusera på genussensibilitet och ett jämlikt bemötande.

MÅLGRUPP

Professionspresentationen med kollegiala samtal riktar sig först och främst till till följande målgrupp inom Nordisk Förskola målgrupper. 

  • Rektorer, biträdande rektorer i Sverige 
  • Daghemsföreståndare, pedagogiskledare i Finland
  • Styrer samt dagliga leder i Norge
  • Dagtilbudledare och pedagogiska ledare i Danmark 
  • Leikskólastjóri på Island

kl.13.00-15.00 svensk/norsk/dansk tid

kl.11.00-13.00 isländsk tid

kl.14.00-16.00 finsk tid

Anmäl dig till norden@nordiskforskola.org 

I din anmälan anger du ditt namn, profession, arbetsplats och din epost. Därefter får du tillsänt dig en digital länk i Teams för din digitala uppkoppling 

Anmälan är öppen fram till den 22 september 2024. 

Arrangemanget är kostnadsfritt 

Konferensspråk: Svenska/Skandinaviska 

Varmt välkomna!

Vänligen Nordisk Förskolas ledningsgrupp, teamledning i Finland, Danmark, Norge, Sverige och på Island samt Mildrid Åman vid Guldvinge daghem i Nykarleby stad i Finland. 

För mer information.
Se INBJUDAN med program här.

Våra tidigare presentationer

Vi  kommer att få möta Beata Modigh och Charlotte Hallberg, yrkesverksamma utvecklingsledare vid Förskoleförvaltningen i Göteborgs stad i Sverige.

Ett forskningsprojekt – med barnet i centrum
Strategiskt personalplanera för att få ihop förskolans kvalitet, arbetsmiljö och ekonomi

Marianne Björklund-Persson

Du kommer att få ta del av vardagsnära exempel och tips på hur du kan skapa förutsättningar till balans arbete – fritid, coachande förhållningssätt, återhämtning och hur du kan hantera ”energitjuvar”.
Det är en hög igenkänningsfaktor och du får skratta åt Mariannes misstag som hon bjuder på. 

Henrik Mortensen

Den största utmaningen vi har inom utbildningsområdet är bristen på pedagoger i Danmark. För tillfället är över hälften av de anställda på dagtilbudsområdet i Köpenhamn inte utbildade.
Vad betyder det på kort sikt för pedagogisk praktik, arbetsmiljö och inte minst de små barn vi har i vår omsorg?

Ann Bränn

Ann Bränn är yrkesverksam daghemsföreståndare inom småbarnspedagogik i svenskfinland.

”Jag har det senaste året, tillsammans med mina kollegor, fokuserat på att bygga upp en ny verksamhet med trygga och kompetenta arbetsteam, utarbeta nya arbetsrutiner, samt implementera nya arbetssätt i verksamheten.”

Linda Lystad Akselsen vid Wilbergjordet barnehage vil tillsammans med Herdis Palsdottir som er drivkraften bak EQ-barnehagen och Nina Smedbakken Marthinsen rektor ved EQ Institute gemensamt presentera i sin professionspresentation;

Hva er EQ? Hva er en EQ-barnehage? Og hva er grunnen til at EQ er så viktig i barnehagen? 

Gezim Isufi

Rektor inom förskola i Malmö Stad, Sverige.

Han föreläser om ledarskap och tillsammans med andra forskare är han aktuell med två antologier som kommer att ges ut som studentlitteratur till hösten. Dessa är ”Egenmakt och hållbarhet i förskola” samt ”Att styra förskolan med värdegrund”.

Anette Bergmasth

Rektor vid Elinebergs förskolor i Helsingborg stad, Sverige.

Anette presenterar sitt pågående kvalitetsarbete. För ett hållbart ledarskap och medarbetarskap med utgångspunkt i den Utforskande spiralen – Utbildning och processtöd.

Tillsammans för
barnens bästa

Nordisk förskola har erhållit projekt medel från Nordplus junior under 2020-2023 och 2023-2026.
Nordplus Nordplus | Utbyten.se

Nordplus är Nordiska ministerrådets program för samarbete mellan de nordiska och baltiska länderna samt Åland, Färöarna och Grönland. Genom Nordplus kan organisationer inom hela utbildningsområdet söka bidrag för olika typer av utbyten och samarbeten.
Källa: Nordplus